19 Ocak 2019 Cumartesi


Doğu Türkistan Zulmü
    1949 yılındaki işgalden beri Doğu Türkistan’lı kardeşlerimiz işgalci Çin devleti tarafından her geçen gün artan bir şiddetle devam ettirilen asimilasyon ve zulüm uygulamalarına karşı koymakta ve özgürlük için mücadele etmektedir.
    1863’de Yakup Bey önderliğinde kurulan Doğu Türkistan İslam Devleti, 1877’deki Mançur devleti (zamanın Çin İmparatorluğu) işgaline kadar bölgede hakim olmuş.1911 yılında Çin’de Komünist devrimi olunca 1943’e kadar bölgede Çinli yöneticiler tarafından yönetilen fakat Çin’den bağımsız bir devlet yer almış. 1933 yılında Kaşgar’da Doğu Türkistan İslam Devleti kurulmuş. 1937’deki Rus işgaline kadar hayatta kalmış. 1944’de Çin tekrar bölgeyi işgal etmiş. Aynı yıl bu sefer Gulca’da Doğu Türkistan İslam Devleti kurulmuş. 1949 Çin işgaline kadar hayatta kalmış.
    Doğu Türkistan, Çin için önemlidir çünkü barındırdığı maden, mineral, petrol ve doğalgaz yataklarıyla bir hazinedir. Çin’de çıkarılan mineralin %78’i Doğu Türkistan topraklarından çıkmakta.
1949 yılındaki Komünist işgalle Çin devleti Doğu Türkistanlılara yönelik ilk sistemli zulmü dini alanda başlatmış ve devam etmekte. Dine inanmaları ve yaşamaları kısıtlanmakta, engellenmekte. İşsizlikse had safhada çünkü bu verimli toprak ve alanlarda Uygurlardan ziyade Çinliler istihdam edilmekte. Birazı da ucuz iş gücüyle Çinin iç bölgelerine götürülüp zor şartlarda çalıştırılmaktadır.
Çin hükümeti, Uygurları terörist, katil, hırsız, bölücü, radikal İslamcı olarak yaftalayarak kamplara alınmaktadır. 

Hiç yorum yok: