20 Ocak 2019 Pazar

24 YILLIK ASYA YOLCULUĞU VE MARCO POLO...

Marco Polo, 15 Eylül 1254 tarihinde İtalya'nın Venedik şehrinde dünyaya gelmiştir. Çocukluk yıllarında babasıyla birlikte Akdeniz ve Karadeniz'deki ticaret merkezlerine giderek bu bölgeleri keşfetmiştir.

Tüccar olan babası ve amcası 1271'de Papa 9. Gregorius tarafından Kubilay Han'a bir mektup ulaştırmakla görevlendirmiştir. Marco Polo da onlarla birlikte Asya seyahatine katılarak Anadolu'yu, Mezopotamya'yı, İran'ı, Türkistan'ı, Pamir Dağları'nı Gobi Çölü'nü ve Çin'i dolaştı. Seyahatleri esnasında Kubilay Han'ın da verdiği görevle 17 yıl Doğu ülkelerinde dolaşma fırsatı yakaladı ve bu esnada tarih, etnografya ve coğrafya bilgisini geliştirdi.
24 yıllık Asya seyahatinin ardından Venedik'e geri döndüklerinde Cenevizliler ile savaş halinde olduklarını görmüşlerdir. Savaş esnasında Marco Polo, Cenevizlilere esir düşmüş ve esir hayatındaki hikâyelerini hücre arkadaşı Rusticheollo do Pisa'ya yazdırmıştır. Arkadaşına yazdırdığı bu kitapta farklı halkların kültürü, toplumsal hayatı ve töreleri ince detaylara kadar anlatılmıştır. Yazdırdığı eser, Avrupalıların Uzakdoğu ve Afrika'yı tanımasını sağlamıştır...
Marco Polo tarihte birçok kişi için Çin'e ulaşan ilk İtalyan tüccar değildir, fakat Asya ve Çin'e yaptığı seyahatlerde yazdığı detaylı kitap, dünya çapında tanınan biri olmasını sağlamıştır. Hatta yazdığı kitap Kristof Kolomb dâhil olmak üzere birçok gezginin ilham kaynağı olmuştur.
Alıntıdır.

Hiç yorum yok: